Basima Alafandi: “In de vakroute Horeca kan ik mijn creativiteit kwijt.”

De Syrische Basima Alafandi (50) kwam zes jaar geleden met haar gezin naar Nederland vanwege de oorlog in haar land. “In Syrië was ik vooral moeder en huisvrouw want een gezin met vier kinderen is een dagtaak”, lacht ze. Maar toen eenmaal in Nederland de kinderen groter waren, begon Basima om zich heen te kijken voor werk. “Ik ben altijd heel actief geweest en wil graag mijn bijdrage leveren in de samenleving.”

Nederlands oefenen

Basima kon als vrijwilliger aan de slag in de kantine van de kaasfabriek in Schiedam. “Dit was leuk om te doen, maar ik werkte veelal met buitenlandse mensen waardoor ik maar weinig Nederlands kon oefenen. Dat vond ik jammer.” Via de Maatwerkplaats kwam Basima bij De Beroepentuin terecht waar ze – na het onderdeel Taal & Empowerment – koos voor de horecaroute van de Beroepentuin. De Beroepentuin werkt samen met Freggies in Schiedam om deze vakroute aan te bieden.

Train de trainer

“Ik ben dol op koken en de horecaroute is een goede manier om te leren hoe restaurants in Nederland werken.” Basima viel met haar inzet op bij de begeleider – dit noemen we een werkleermeester – want inmiddels is ze gevraagd ook het traject Train de trainer binnen De Maatwerkplaats te volgen om opgeleid te worden tot docent bij deze vakroute.

In deze vakroute is Basima als een vis in het water “Hier kan ik mijn creativiteit kwijt, want ik kan ook mijn eigen recepten inbrengen. Daarnaast kan ik in het contact met de docent en begeleider mijn Nederlands oefenen. En tegelijkertijd begeleid ik zelf andere groepen in de keuken. Een leuke én leerzame combinatie.”

Nieuwe recepten voor diabetici

Basima’s doel is om een werkgever te vinden waarbij ze haar ervaring in de keuken in de praktijk kan brengen. “Eerst wil ik in aan de slag als kok bij een werkgever, laten zien wat ik kan en meedenken over de menukaart. En uiteindelijk zou ik graag mijn eigen restaurant beginnen, met als thema vegetarisch en diabetes.” Basima is zelf diabeet, en weet uit eigen ervaring dat het voor diabetici vaak moeilijk is om zich aan het dieet  te houden. Er mag meer aandacht voor deze groep mensen komen in de horeca, vindt ze. “Ik maak steeds weer nieuwe recepten en heb inmiddels meer dan genoeg heerlijke gerechten voor diabetici die ik op de kaart kan zetten.”

Kijk voor meer informatie over de verschillende vakroutes op https://deberoepentuin.nl/.Basima Alafandi: “In de vakroute Horeca kan ik mijn creativiteit kwijt.”

Meer inspirerende verhalen

Ff voorstellen: coach Hennok Azbha

‘Eritreeërs helpen deed ik al in mijn studietijd, in de stamkroeg van mijn vader. Hij...

lees meer

Ff voorstellen: coach Rawaa Ieshi 

“Ik kan mensen geen werk aanbieden, maar ik vind het echt een goede stap dat...

lees meer